pro všechny, kterým je blízká spiritualita Charlese de Foucaulda, malé sestry Magdalény Ježíšovy a sv. Terezie z Lisieux

Film "Malý bratr"

12. 10. 2007 10:52
Rubrika: bl. Charles de Foucauld | Štítky: dokumenty


Na festivalu "Film ve znamení ryby" v Olomouci jsem 31.8. 2007 shlédla film Malý bratr – Karel de Foucauld. Polský režisér Krzysztof Žurowský natočil  působivé záběry ze Sahary, které vypovídají o hledání víry a o obrácení mladého francouzského aristokrata a vojáka i o  dnešním životě muslimů v místech, kde žil jejich "malý bratr", na kterého dodnes vzpomínají a který jim zanechal velké duchovní dědictví. Film obsahuje i výpovědi a dokumentární záběry ze života zejména polských malých bratrů a sester, kteří "žijí ve světě, ale nejsou ze světa", svědectví o jejich zápasech v době totality i o radostech z toho být nejmenší z maličkých, být ztracen, a přesto stále na očích Bohu. 
Film končí slovy: "Bratr Karel v poušti jistě také plakal." Tato slova však vyznívají radostně. Jeho pláč měl smysl pro celý svět. 
Byl to pláč, který osvobozuje i nás - svázané. (I když bratr Karel sám nikdy
neviděl duši, která by kvůli němu přilnula k Ježíši)

V následném rozhovoru pak režisér, ze kterého vyzařovala radost, povídal i o svých zkušenostech ze setkávání s malými bratry a sestrami: "Když se některá malá sestra modlila k bratru Karlovi o zdraví, brzo zemřela... Tak nevím, asi je vyslyšel a dal jim věčné zdraví..."
Jisté je, že bratr Karel řekl : "Nestarat se o zdraví nebo o život víc než strom o list, který opadává."

Jaká obrovská Láska a odevzdanost Ježíši! Jsme ochotni ji přijmout také a následovat ho kamkoliv?

Zobrazeno 1431×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio