pro všechny, kterým je blízká spiritualita Charlese de Foucaulda, malé sestry Magdalény Ježíšovy a sv. Terezie z Lisieux

Usmívejte se...!

3. 11. 2007 17:03

Usmívejte se...!

Starosti, stres... i opravdové utrpení... Kolik toho je v nás i kolem nás. Myšlenky i srdce se točí kolem trápení a je stále těžší se od něj odpoutat... Moc mě oslovila tahle slova malé sestry Magdalény: Zůstaňte v pokoji..., usmívejte se...! Ne, to není naivita ani necitlivost.., je to důvěra, kousek naděje a lásky, kterou jsme od Pána dostali a můžeme darovat druhým... A je to takové jednoduché, vlastně skoro nic, nic to nestojí... A přitom může mít takovou cenu...

„V pranicích současného světa zůstávejte klidné a pokojné. Buďte „úsměvem“ pro svět. To je mé největší přání. Domnívám se, že nemohu mít krásnější, protože když se v utrpení, jež by vás mělo drtit, usmíváte, znamená to, že vaše srdce je v pokoji, že jste zapomněly na své osobní starosti a myslíte pouze na druhé.  Znamená to, že vám malý Ježíš daroval odlesk radosti, kterou měl, když jako malé dítě důvěřivě spočíval v náručí své matky Panny Marie. Usmívejte se na všechny, kteří trpí a jejichž utrpení byste chtěli vzít na sebe: na nemocné, na malomocné, na vězněné, na ty, kdo se namáhají v továrnách, kdo trpí na těle, v srdci, na duši. Kdybyste pro ně byly pouze paprskem slunce, který vstupuje do temného, mrazivého pokoje, aby ho projasnil a proteplil, stačilo by to...“

„Nemějte smutné oči zaměřené na sebe, nedívejte se tvrdě na nikoho na světě (...) Mějte oči jasné a radostné, které bych tak ráda nazvala očima malých sester.“

(malá sestra Magdaléna Ježíšova)

(foto petites soeurs de Jesus)

Zobrazeno 1488×